عوامل موثر در آلودگی هوا-سپهر گاز کاویان

چه عواملی باعث آلودگی هوا میشوند: عوامل آلودگی هوا را در حالت کلی میتوان به سه دسته تقسیم کرد.
1-ورود ذرات آلاینده به هوا
2-افزایش گازهای گلخانه‌ای
3-تخریب لایه اوزون
طبق گزارشات بدست آمده نشان می‌دهد که ذرات آلاینده هوا شامل سرب، آزبست و گرد و خاک میباشد.

آلودگی هوا

گفتنی است که سرب به ‌سرعت می‌تواند وارد جریان خون شود، وجود سرب در خون سبب شکسته شدن گلبول‌های قرمز و کاهش عمر طبیعی ۱۲۰ روزه آن‌ها می‌شود. در نتیجه با ورود سرب به داخل بدن تعداد گلبول‌های قرمز خون کم می‌شود و کم خونی شدید به وجود می آید. سرب در بافت‌هایی چون عضلات، کبد، مغز و استخوان‌ها انباشته می‌شود. گفتنی است که این آلاینده خطرناک منجربه کاهش سطح هوش IQکودکان خواهد شد
همچنین در استخوان‌ها جایگزین کلسیم می‌شود بنابراین افرادی که دچار مسمومیت سربی می‌شوند، استخوان‌های شکننده‌ای دارند.

آلودگی هوا-سپهر گاز کاویان


باید بدانید که این موضوع به ‌ویژه در دوران سالمندی اثرات سوء بیشتری برجای میگذارد. کودکان بیش از بقیه در معرض خطر سرب قرار میگیرند و سرب سطح هوش آنان را به ‌شکل چشم‌گیری کاهش می‌دهد. گفتنی است که وجود سرب در سوخت وسایل نقلیه موتوری سبب افزایش میزان سرب در هوا می شود و منجربه افزایش آسیب به سیستم عصبی، رشد فیزیکی و هوش کودکان نیز خواهد شد. طبق تحقیقات بدست آمده میزان بالای سرب در خون کودکان با عقب ماندگی ذهنی آنان ارتباط مستقیم دارد. به همین دلیل در برخی مناطق جهان، استفاده از بنزین سرب‌دار ممنوع میباشد.عوامل متفاوتی باعث آلودگی هوا می شوند.


نکته حائز اهمیت دیگر که باید به آن توجه کرد این است که استفاده مکرر از ترمز خودرو سبب انتشار آزبست می‌شود. آزبست نوعی دیگری از آلاینده ها میباشد که وارد هوا می‌شود همچنین این آلاینده به پنبه نسوز نیز معروف است. این آلاینده نوعی سنگ معدنی است که برای تهیه لباس‌های ضد حریق و مواد عایق از قبیل پشم‌شیشه، لنت ترمز و صفحه کلاچ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ذرات ریز آزبست در محیط‌ شهری در نایژه‌ها (قسمتی از دستگاه تنفسی) انباشته میشوند در نتیجه منجر به ابتلا به بیماری‌های ریوی و سرطان ریه می‌شود. این موضوع باعث شده است تا بسیاری از کشورهای جهان استفاده از آزبست در لنت ترمز و استفاده از پشم شیشه را ممنوع اعلام کنند. استفاده مکرر از ترمز خودرو سبب انتشار آزبست در فضا می‌شود و در طولانی مدت، تاثیرخود را به صورت بیماری‌های ریوی و انواع سرطان ریه نشان می‌دهد.

گرد و خاک ناقل بیماری میباشد!

گرد و خاک ازجمله مواد آلوده‌کننده‌ای میباشد که برای سلامت انسان بسیار خطر آفرین است. گرد و خاک ممکن است ناقل میکروب‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها، گرده‌های گیاهان و پشم حیوانات باشد و سبب واکنش‌های فیزولوژیک در برخی افراد شود و آبریزش بینی،‌ التهاب پوست و حملات آسمی را به همراه داشته باشد.عوامل متفاوتی باعث آلودگی هوا می شوند.

انواع گازهای گلخانه‌ای

گازهای گلخانه‌ای دسته دوم از آلودگی‌های هوا بشمار میروند که باعث به دام انداختن گرما ومانع برون رفت آن می‌شوند. مشابه همین کار توسط شیشه‌های پنجره‌های گلخانه‌ برای به دام انداختن گرما انجام می‌گیرد، برای همین هم به این گازها گازهای گلخانه‌ای گفته می شود. گازهای گلخانه‌ای شامل دی‌اکسید کربن، متان، نیترواکساید،هیدروفلوئوروکربن‌ها،فلوئوروکربن‌ها و سولفورهگزافلوراید می‌باشد.


شایان ذکر میباشد که این گازهای گلخانه‌ای بر اثر توسعه افراطی صنعتی انسان ایجاد می‌شوند. در سال۱۹۹۷ توافقنامه‌ای به منظور کاهش تولید این گازها به نام «‌پیمان توکیو» شکل گرفت. تا سال ۲۰۰۵ امضای این توافقنامه اجباری شد تا سال ۲۰۱۲، ۱۶۵ کشور جهان آن را امضا کردند، ولی ایالات متحده و استرالیا از امضای آن سرباز زدند. آمریکا بالاترین سطح تولید گازهای گلخانه‌ای را دارد ولی امضای این توافقنامه را عامل از دست رفتن بسیاری از صنایع و مشاغل در کشورش می‌دانست و آن را نپذیرفت. ایران در سال ۱۹۹۶ به این معاهده پیوست و در سال ۲۰۰۵ آن را امضاء کرد.


دی‌اکسید کربن یا گازکربنیک، گازی است بی‌رنگ، بی بو، با طعم کمی سوزاننده میباشد. این گاز در حقیقت سمی نیست ولی وجود مقادیر زیادی از آن درهوا، جای اکسیژن را می‌گیرد و باعث ایجاد مسمومیت می‌شود وبه شکل خطرناکی وضعیت آب وهوایی جهان را تغییر می‌دهد.

سهم CO2 در افزایش گازهای گلخانه‌ای زمین حدود ۶۴ درصد میباشد. منابع افزایش این گاز در زمین به ترتیب شامل جنگل زدایی، مصرف زغال سنگ، مصرف نفت و احتراق گاز میباشند. این گازبه شکل خطرناکی وضعیت آب وهوایی جهان را تغییر می‌دهد. سطوح بالای دی‌اکسید کربن، افزایش و تسریع روند اسیدی شدن آب اقیانوس‌ها را در پی دارد که بخش قابل توجهی از حیات دریایی را نابود می‌کند و به زنجیره مواد غذایی آسیب بسیار شدیدی وارد میشود.


برخی متخصصان بر این باورند که باید قوانینی وضع شوند که قیمت کالاها و خدمات، هزینه‌های مخرب زیست محیطی آن‌ها را نیز شامل شود. بسیاری از محصولاتی که مردم مصرف می‌کنند و خدماتی که از آن بهره می‌برند سبب تولیدCO2 می‌شود و هزینه‌هایی را بر محیط زیست تحمیل می‌کند. در واقع مردم برای قیمتی که برای کالاها و خدمات می پردازند، سهم مربوط به تولید این گاز را پرداخت نمی‌کنند.


جالب توجه است که حدود ۷۵ درصد از کل انتشار گاز متان مربوط به گاوها میباشد
متان، دومین گاز گلخانه‌ای مهم است که ۱۹ درصد در افزایش گازهای گلخانه‌ای زمین سهم دارد. بعضی گیاهان از قبیل برنج ( شالیزارها) سبب آزادسازی مقادیر زیادی گاز گلخانه‌ای متان در جو می‌شوند و بخش عمده‌ای از گاز متان ناشی از کشتزارهای برنج در دنیا و به ویژه شرق آسیاست. همچنین، علوفه حاوی سلولز در شکم حیوانات نشخوار کننده (گاو، گوسفند، شتر، بز و بوفالو) سبب آزادسازی گاز متان در جو می‌شود.


گاز دیگری که برای دی‌اکسید نیتروژن برای سیستم تنفسی انسان زیان‌بخش میباشد و می‌تواند سبب ابتلا به برخی سرطان‌ها شود سبب بارش باران‌های اسیدی، تخریب لایه اوزون و تخریب گونه‌های گیاهی می‌شود. نیروگاه‌ها، کارخانجات، دیگ‌های بخار صنعتی، خانه‌ها، اماکن شهری و موتور وسایل نقلیه، با تولید دی‌اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و گازهای دیگر هوا را آلوده می‌کنند. این گازهای زیان‌بخش در بالای جو تجمع می‌کنند. انباشت این ذرات آلاینده بیشتر در مناطق صنعتی جهان مشاهده می‌شود و ممکن است در جایی غیر از محل تولید آن‌ها سبب بارش باران اسیدی شود.

مشاهده مطالب مرتبط:
گاز ترکیبی کلر

گاز ترکیبی اکسیژن

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *